Лицето е на високия процент.
Имам следния въпрос: Майка на дете на годинка и половина, която до сега е получавала майчинство, е с прекратено трудово правоотношение. Същото лице създава фирма и от 2 дни е самоосигуряващо се лице, детето е настането в детска ясла, има ли право лицето на 50 % от майчинството и ако има какви документи и в какви срокове се подават в НОИ?
Здравейте, моля за малко помощ!! Имам лице, което е работило за м. октомври - 2 дни по 3 часа, за м. ноември 4 дни по 3 часа, а за м. декември 2 дни по 3 часа. Според мойте изчисления осигурителния стаж на лицето е  3 дни, попълвайки УП 3 трябва ли да пиша на отделни редове всеки месец? Лицето е постъпило на работа на 11.10.2013 г. и е освободено на 17.12.2013 г., следователно трудовия стаж е 18 дни и това следва да впиша в трудовата книжка, без да упоменавам, че осигурителния стаже е равен на зачетения трудов. В УП-3 също би следвало да махна това изречение нали?
Осигуряването не зависи ли и от вида осигурен, ако е 04-17,30%, а 11-12,80 % ? И как мога да коригирам подадено вече уведомление в НАП, би следвало да го залича и подам на ново, но договора е сключен на 13,12,2013 г.?
Това го разбирам, но вече не може да се коригира и лицето е назначено с код 12-договор по чл 114, дори и да подам д1 с код 04-като за втори това значи, че трябва да им спра 17,30 % за ДОО, а не 12,80 %.
Но лицето е назначено с код 12, т. е. договор по чл.114, не би ли следвало подавайки д1 да е с код 11 и да му спирам осигуровки по чл. 114?
Здравейте, имам следния казус: лице наето по чл.114 от КТ, но този договор се явява допълнителен за лицето, защото то работи и на друг трудов договор, аз като работодател при подаване на Д1, като вид осигурен 04 ли трябва да посоча или 11, и следователно какви осигуровки трябва да спра на лицето след като е назначено по чл.114?
Здравейте, на страницана на НАП на 21.12.2013 г. бяха публикувани нови образци на служебната бележка по чл. 45 ал.4 от ЗДДФЛ, искам само да попитам сега като издавам бележки на физическите лица за удържания им авансов данък, въпросната нова бележка ли да попълня или старите служебна бележка и сметка за изплатени суми?
Поради проблем в системата на НАП на 25.10.2013 г. съм пуснала три поредни пъти декларация обр.6 и сега следва да направя корекция в посока на намаление. Въпросът ми е това по електронен път може ли да стане или е необходимо да отида на място в НАП.
Ами ако има трети съдружник и той е български гражданин, това означава ли, че за тях отпада плащането на каквито и да било осигуровки?
Ами държавата е Турция и до колкото проверих България няма нищо сключено с тази страна!!! И временното им пребиваване е за месец, после се връщат в страната си и пак идват тук!!!
Имам следния казус: Имам две лица, чужденци от държава извън ЕС, които са със статут на временно пребиваващи в страната. Същите лица са съдружници в ООД, имат ЛНЧ издаден от териториалната дирекция на НАП и им е подадена декларация за СОЛ, че са осигурени за всички социални рискове.  До сега сме им спирави всичко, включително и ЗО. Въпросът ми е трябва ли да им спирам ЗО и не съм ли в грешка, и как да процедирам с осигуровките които до сега са им спирани? И как от сега нататък да им подавам образец 1 без ЗО?